Първата в България учебна биоферма за деца вече работи. „Слънчева градина” предоставя възможност на деца и млади хора да се почувстват като част от земеделско стопанство, да видят откъде идва и как се прави храната на нашата трапеза, както и със собствените си ръце да засадят домати, чушки и други зеленчуци, да оберат реколтата есента и да направят лютеница, да омесят хляб, да направят сирене и масло…

Няколко групи деца от София вече бяха за ден в „Слънчева градина” и се върнаха с незабравими впечатления. Децата засадиха зеленчуци в истинска ферма, което досега бяха правили само във виртуални ферми в интернет.

Целта на биофермата за деца е да допринесе за екологичното им образование, както и да повиши знанията на студенти и ученици за устойчивото производство и по-специално за биологичното земеделие, за устойчивия начин на живот и опазването на околната среда. Учебната биоферма цели да покаже предимствата на биологичните продукти. „Слънчева градина” е и своеобразен пример за земеделските производители за ползите от насочването към биологично производство. 

Капацитетът на детската ферма е 25 деца за едно посещение. Тя ще бъде отворена през цялото лято, а посещенията в нея през новата учебна година могат да се превърнат в част от образователната програма на децата или в тяхна зелена ваканция. До края на тази година по проекта са отпуснати средства за обучението на 800 деца, съобщи за Фермер.БГ управителят на Фондация „Биоселена” - инициатор на проекта,  д-р Стоилко Апостолов.

Партньори са: Агроекологичният център към АУ- Пловдив, на чиято територия е изградена „Слънчева градина”, Norges Vel -  Норвежкото кралско дружество за развитие е  независима неправителствена организация с дългогодишен опит в земеделието и с фермите, отворени за посетители – деца и възрастни. 

Подготовката на учебните програми във фермата и организирането на посещенията на групи деца се осъществява от Столичния център за работа с деца. Центърът, който е част от от системата на Министерство на образованието, има шест филиала в шест района на София и обхваща 3500 деца в клубове по интереси. Инициаторите обаче са отворени и към партньорства с други детски центрове от провинцията.

„Слънчева градина” стана възможна по проекта  „Изграждане на учебна ферма за биологично земеделие”, финансиран от Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България. Бюджетът на програмата, одобрен от правителството на Кралство Норвегия за съфинансиране на проекти в България за популяризиране на иновациите и технологичния обмен, е 20 млн. евро.