Световната федерация на пчеларските организации Апимондиа oрганизира Първата световна конференция по Биологично пчеларство. Събитието ще се проведе от 27 до 29 август 2010 в Слънчев бряг. По същото време ще се проведе и традиционния международен фестивал на меда в Несебър.

Биологичното пчеларство е сравнително нова пчеларска практика. Затова има голяма нужда да се обобщят наличните знания и опит в областта. Целта на тази първа конференция е да се обсъдят всички важни въпроси, засягащи биологичното пчеларство и да се помогне на пчеларите по техния път към ефективна и екологична пчеларска практика.

Официалният език на конференцията е английски с възможност за симултанен превод на български. До момента участие в конференцията са заявили над 50 специалисти чиито презентации и постери ще бъдат представени в рамките на 6 пленарни сесии.

Темите, които ще бъдат разисквани са разделени в следните области: Устойчиво пчеларство и пчеларство в развиващите се страни; Управление на пчеларството; Контрол на заболяванията; Околната среда и пчеларството; Пчелни продукти и апитерапия; Регулация и сертифициране.

Доклади ще представят лектори от Франция, Германия, Белгия, България, Италия, Швейцария, Сърбия, Румъния, САЩ, Египет, Индонезия и др. Организатор от българска страна е Сдружение за биологично пчеларство.

Повече информация за конференцията, както и за лекторите, които ще представят доклади, можете да намерите на www.bee-hexagon.net.