Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще продължи да подпомага животновъдите, включително младите фермери по законоустановените правила както досега, заяви зам.-министър Янко Иванов в интервю за БТА.
 

Относно мерките за стабилизиране на животновъдството

Държавен фонд „Земеделие“ вече гласува параметрите на средствата за тази година. Предстои одобряването на редица законови мерки. В Закона за животновъдството се предвиждат сериозни промени, които касаят развъдните организации, техните програми и контрола върху тях. Целта е да се изяснят правилата за този, който ги изпълнява, и за този, който ги контролира, коментира зам.-министърът.
 

 

Относно трите заразни болести по животните, заради които търпим санкции и загуби

По отношение на чумата по дребните преживни животни, МЗХГ прилага активно наблюдение и вземане на проби. Едва след 6 месеца може да се очаква признаване на свободния статут на страната ни.
 
По отношение на Африканската чума по свинете проблемът се разраства и се работи на голям фронт по границата с Румъния. През зимата река Дунав замръзва и прасетата минават по нея. В борбата с тях се търси помощта на ловците чрез различни стимули. МЗХГ призовава хората да не гледат прасета в задните си дворове. Това се отнася особено за ловците, гъбарите и дървосекачите, които могат да внесат инфекцията там.
 
По отношение на птичия грип усилията са концентрирани в няколко изолирани района със заболяването. От една страна, е засилен мониторинговият контрол, който се изпълнява от птицевъдите. От друга страна, е официалният контрол от страна на властите. През зимата обаче, с миграцията на прелетните птици на север, България може да си докара нова инфлуенца, за която МЗХГ е в бойна готовност, коментира Иванов. 
 

Относно породите, застрашени от изчезване

С регламент от 2014 г. бяха определени критичните прагове на застрашеност на различните видове. След това обаче се направиха промени, според които научната общност трябваше да установи доколко и кои са застрашените видове. Миналата седмица експерти от Селскостопанската академия представиха своята методология и предстои тя да бъде одобрена от бранша.
 
Някои от застрашените породи, например в овцевъдството, са дъблинската, каракачанската, маришката и др. Експертите се разминават в мненията си дали породите, традиционни за даден район, трябва да се отглеждат точно там. Овцете досега се ограничаваха до 10 хиляди за регион, а за говедата – 5 или 8 хиляди, и то най-вече за биволите и родопското късорого говедо.
 

 

Относно износа на месо за Турция

Чумата по дребните преживни животни се оказа проблем. Преди беше „синият език“. Друга пречка е мнението на турската страна, че нито една кланица в България не е одобрена от техни експерти, обяснява зам.-министърът.
 

Относно подпомагането на животновъдите, които отглеждат месодайни породи

Проблемът е, че средствата, които те получават в момента, вече са договорени и нотифицирани в Брюксел. Парите остават едни и същи, тъй като са определени за стопанство от 1000 крави, въпреки че те са се увеличили на 7000 примерно. По-важно е да се заложат правилни параметри за следващия програмен период, за да няма ощетени. 
 
Понякога годината не е много добра за животновъдите, международните пазари влияят върху цената на фуражите, млякото, месото. МЗХГ прави анализ и подпомага най-уязвимия сегмент. Пари ще има за всички, въпросът е как да се разпределят по най-правилния начин, заключава Иванов.