Паметник на българските градинари и гурбетчии ще бъде изграден в горнооряховското село Драганово. На последната сесия на Общинския съвет в Горна Оряховица бе определено мястото, на което ще бъде издигнат.

Идеята за изграждането на паметника възникна преди две години, когато в Драганово бе възроден празника на градинаря. Единственият в света подобен паметник се намира в побратимения на горнооряховското село унгарски град Фелшьожолца. Средства за изграждане на паметника в Драганово ще бъдат осигурени от местни спонсори, кметството на гр. Фелшьожолца и от потомци на градинари в чужбина.

Драганово е известно градинарско село. Още от средата на 19 век драгановски гурбетчии-градинари работят в Русия, Румъния и Сърбия, а по-късно и в земите на австроунгарската империя. В периода между двете световни войни от селото са излизали ежегодно повече от 1000 градинари. Основна част от тях са били в Чехословакия, Унгария, Австрия, Полша. Драгановчани е имало и в Германия, Франция и Италия. Производители на зеленчуци, плодове и цветя от горнооряховското село са работили и в далечните Австралия, Куба, Аржентина и др.

Днес потомци на драгановчани живеят в повече от 40 страни в света-най-вече в Чехия, Унгария и Австрия. Малко от тях са градинари, но всички почитат делата на своите бащи и деди.

С изграждането на паметник в Драганово ще се отдаде заслужена почит към делото на хилядите гурбетчии-градинари, напуснали селото, за да търсят поминък в близки и далечни страни.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!