Всяка година ресорното министерство, заедно с Държавен фонд “Земеделие”, изготвят примерен график за извършване на плащанията до края на календарната година. И през 2019 г. обаче се случиха редица събития в сектора, които доведоха до отлагане или забавяне на ключови плащания за земеделските стопани. 

Земеделците ще плащат повече за осигуровки догодина

Близо 2 месеца преди края на годината вече има сигурен, предварителен график, който фермерите могат да следят, за да са сигурни в плащанията, които предстои да получат до края на 2019 г. В края на годината, това най-накрая е глътка въздух за родния земеделски стопанин, който вече може да планира приходите си.

След като преди дни ДФЗ преведе първите 19 милиона лева на животновъди за Кампания 2019 по преходна национална помощ за говеда, необвърани с производството (ПНДЖ1), последваха още 16 млн. лв. по преходна национална помощ. Сумите бяха изплатени на животновъди, отглеждащи овце-майки и кози-майки, обвързани с производството (ПНДЖ3).

Към края на месец октомври ще започне изплащането на сумите по de minimis за пчеларите. 

През ноември следва овощарите да получат и средствата си за зимните пръскания. Финансовата подкрепа е в размер до 100 лева на хектар с ДДС. 

В началото на декември предстои да се изплатят 121 милиона лева по схемите за обвързана подкрепа в животновъдството напълно.

В периода 6-13 декември ще бъдат преведени парите на земеделските стопани по СЕПП, които са около 640 млн.лв.

До 15 декември следва да бъдат изплатени и сумите на оранжерийните производители за борба с доматения миниращ молец Tuta absoluta Meyrick.

А в последната седмица преди Коледа - в периода 16 - 20 декември ще бъдат платени средствата за необлагодетелстваните райони НР1 и НР2, чийто бюджет е съответно 83 млн. лв. и 17 млн. лв.