Преди трийсетина години тервелското село Безмер беше известно с най-големия си овцекомплекс в страната, където се отглеждаха над 5 хиляди майки. Беше модерна ферма, създадени добри условия и за животновъдите, която се посещаваше и от чуждестранни делегации, за да се запознаят не само с постиженията на овцевъдите, но и с новостите, които се прилагаха по онова време.

Сега обаче всичко е рухнало. Само дето няколко човека се заеха да отглеждат малобройни стада. Всеизвестно е, че Добруджа открай време е имала добри условия за овцевъдството, но в последните години и то минава в забвение. Защото вижданията на отговорните фактори в България не водят към добро. В това ни увери и Милен Петров. Той е зооинженер, председател е на Асоциацията на овцевъдите "Добруджанско агне" на територията на Добричка област. Само десетина човека членуват в асоциация с около 1200 овце.

Трудно се намира работна ръка, ниски са изкупните цени на млякото и месото и много от дребните фермери под 150 животни в стадата си ще окапят в условията на кризата. Моите са 150 майки в село Безмер, повечето са в млечно направление. Приема се, че като продадат агнетата, се покриват разходите, а само от надоеното мляко остава печалбата. Въпросът е да се отглеждат млечни кръстоски, които за три месеца ще дадат по 120 литра и по един лев на килограм ни е куражът. По-добре да се засяват други култури, от които ще изкараме много повече пари".

Въпреки тия нотки на тревога обаче Милен Петров не смята да затрие стадото, а напротив - ще увеличава животните си, защото мисълта му го води към следващите години, когато може би ще настъпи по-добро време и за овцевъдството в България. Казва, че фирмите за този Великден са дали по-добри цени на агнетата - по 5 лв. за килограм живо тегло, а иначе върви на 4 лева. Базовата цена на млякото е по 80 ст. за литър и сега като никога се плаща нормално месец за месец, защото миналата година са чакали по три - четири месеца да си вземат парите. То се предава на мандрата в село Жегларци. Най-малко 400 овце трябва да има фермерът, за да се говори за някакъв бизнес, а под тия бройки е просто недопустимо, споделя Милен Петров.

Има овчари, които са на преклонна възраст в Добричка област, край тях навлизат и по-млади. Най-големите стада са в село Българево с 250 броя, в село Чернооково край град Генерал Тошево - 200 овце и други.

"Новото правителство прие решение да няма субсидии за племенни животни от националния генофонд и ще дават пари само на глава, още едно орязване на животновъдите. Обещаха ни 29 лв. на глава, а миналата година получихме едва по 14,59 лева Не се грижат за селскостопанските производители сегашните управляващи, а известно е, че един фермер чувства всичко по джоба си. Сега е периодът, през който се харчат най-много пари, за да се подготви и фуражната база. Но както се казва, работиш само от любов към животните", категоричен е председателят на Асоциацията на овцевъдите в Тервел.

Георги Георгиев,
ИА Блиц