Катар има интерес към тлъстоопашати агнета Аваси, произведени в България, но страната ни категорично не разполага с необходимия брой животни от тази порода, за да задоволи търсенето на арабската държава. Това обясни пред БНТ земеделският министър Десислава Танева.
 
В тази връзка Танева уточни, че интерес от страна на Катар представлява инвестирането в производство на агнета Аваси, като в последствие арабската страна ще помага в реализацията на тези агнета не само в Катар, но и в други страни от Залива и Арабския свят.
 
До есента България се е задължила да представи на катарците бизнес проекти, при проявен интерес от страна на българските производители за стартиране на такива партньорства, като комуникацията вече е започнала, посочи Танева. В случай, че Катар се убеди в устойчивостта на тези проекти, държавата ще реши да инвестира в производство и в последствие реализация на продукцията. Това ще е в интерес за България, защото ще доесе допълнителен доход за българския производител, коментира земеделският министър.
 
В края на есента делегация от Катар, начело с катарският ресорен министър, заедно с инвестиционната им държавна компания в земеделието Хасад Фууд и големи търговци на храни ще направят работно посещение у нас. По време на него ще бъдат уточнени финалните параметри на договорните отношения между двете страни в областта на земеделието.
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!