Нова порода овце - Мутон Шароле, ще се отглежда в Източните Родопи. Тя е с френски произход и е селекционирана от земеделския институт в Стара Загора, съобщават от Висше училище Земеделски колеж в Пловдив. За целта в Кърджали ще бъде създадено сдружение „Мутон Шероле-България” за отглеждане на породисто чисти стада. Ще се извърши и кръстоска с месни породи.


По данни на специалистите по време на Курбан Байрама близо 200 000 овце са били изнесени за Турция през последния месец. Това според тях е само още един от показателите, че овцевъдството е твърде перспективно за региона. Земеделският колеж в Кърджали заедно с Института по земеделие в Стара Загора ще помогнат за развъждането на месодайната порода в Източните Родопи.


За породата Мутон Шароле се знае, че е селекционирана от животновъдите във Франция през далечната 1820 година, а предназначението й е било да снабдява Париж с месо. В момента във Франция се отглеждали над 350 000 овце от тази порода. Тяхното месо било с изключителни вкусови качества, отглеждали се лесно, от 100 овце приплода бил от 190 до 240 агнета. Издържали на всякакви климатични условия. Едва 45 дни от годината се отглеждали на закрито.

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително