Застудяването на времето в Северозападна България е добре дошло на овощарите в региона. Високите температури в края на декември и началото на януари отново бяха на път да провалят реколтата от ранни плодове. Хората от бранша с горчивина си спомнят как това им се случи милата и по-миналата година.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

„В началото на януари направих контролен оглед на плодните дръвчета и това, което видях ме обезпокои. Пъпките на ранните череши бяха набъбнали. Помислих си, че и тая година ще е ялова, като миналата, когато и моите не родиха, че и джанки даже нямаше. Слава Богу, че сега бързо застудя и даже падна сняг. При ниски температури пъпките спират развитието си и стоят затворени и затова за плода вече няма страшно засега“, обяснява овощарят Светлин Димитров.

Той смята, че редовните огледи на градината са изключително важни. Първото, което гледа са короните на дърветата, но не пропуска да види дали гризачи не са наранили кората ниско долу.

„Това е много важно особено за младите фиданки. Гадинката като ги нагризе на нивото на земята, ако не си внимателен, може и да не забележиш. А в такъв момент е важно да се вземат мерки. Имал съм случай младо и хубаво дърво да ми измръзне от такова нещо, но съм имал и случай да успея да спася фиданка. Не, че правя кой знае какво – обмазвам с малко овощарски восък и увивам, но все пак помага“, разказва Светлин.

Сега според него ще е хубаво, ако температурите се задържат ниски и снегът се навали сега, когато му е времето, а не да падне в края на март, както миналата година и да унищожи напълно всичките ранни плодове. Прочел е доста за климатичните промени и съветите на специалистите да се пригоди към тях, но смята, че това при него и колегите му овощари няма как да стане бързо, лесно и да не коства твърде много средства.