През миналата година овощари се оплакаха, че имат слаба продукция, а други, че заради пандемията имат проблеми с реализацията. Разговаряме с Венелин Грунов, който отглежда праскови, череши и маточина край Сливен. 

Овощар: Земеделието трябва да е дребно и субсидиите да отиват при много бенефициенти

“Мога да кажа смело, че 2020-а година беше много добра година за нас. Първо, самите парцели, върху които отглеждам продукцията, са на добри места, където не се засланяват и 2020-а година сланите не можаха по никакъв начин да ми попречат. Годината беше много силна и разбира се, реализираната продукция беше на доста добро ниво”, разказва овощарят пред камерата ни и добавя, че в същото време няма проблем и с реализацията, тъй като отглежда основно компотна праскова. 
 
“Има преработвателно предприятие в нашия град, което изкупува общо взето цялата продукция. Сортовете, които съм избрал, са много добри, така че нямам никакъв проблем, нямам никакъв брак, всичко си върви перфектно. Черешите също ги реализирам в предприятие, макар че са десертни. Няма алтернатива на този етап. Реализирам ги в предприятие, което ги обработва на пулпа и ги изнася в чужбина” обясни пред екипа ни Грунов. 
Проблем се е появил обаче при маточината, тъй като пазарът през последните две-три години се е сринал, разказва стопанина. 

“Това беше интересна култура, а в момента е на ръба на оцеляването. Имам познати, които ми помагат с изкупуването на продукцията - продавам зелена маса маточина. След това се обработва или се суши. Но това не е силна култура на този етап и доста колеги с маточина се отказват тотално”, споделя Венелин Грунов. 

Редица овощари споделят пред Агри.БГ, че имат проблеми с чуждите сортове. Венелин също има наблюдение. 

“Насажденията са основно от Гърция. Проблеми много. Общо взето в България няма читави разсадници. Пробвали сме - няма. Затова ходим в Гърция. Гърците в началото правеха хубави неща, обаче търсенето е много голямо, имат много клиенти и нещата взеха да се развалят. Какво се получава - купуваме даден сорт разсад, или подложката не излиза същата, или сортът не излиза същият. В една овощна градина като станат много сортовете, съответно и периодът на цъфтеж е различен, след това периодът на бране става различен - това нещо отежнява работата на земеделеца”, разясни фермерът. 

Няма как да не заговорим и за ставките за обвързана подкрепа. Тази година те са по-високи, но достатъчно ли е? 

“Аз съм доволен. В крайна сметка получавам субсидии, земеделието е субсидирано. Друг отрасъл не е субсидиран по този начин. Така че аз съм доволен от тази цялата ситуация. И по-малко, и повече да е - това е един плюс за всеки един земеделски производител. При всички положения, колкото е по-голяма ставката за обвързаното подпомагане, ще бъде по-добре. Но тази година са добре нещата”, разказва ведро Грунов и споделя, че може би най-трудното препятствие за земеделците си остава времето. 

“Земеделието като цяло е труден бизнес. Всички операции са първични, сложната работа е, че се борим основно с времето. Това е най-сложното нещо. Останалите неща, горе-долу можем да ги подредим, но времето не можем да го подредим по никакъв начин. Преди две години имахме проблем - мина една много голяма градушка, унищожи всичко. Всичко друго е е решимо на този етап. Разбира се, дребни проблеми винаги съществуват. Но, когато човек има желание и амбиция, нещата се преодоляват”, коментира фермерът.

И тази година няма да мине без тревоги за реколтата и дали честата смяна на времето няма да се окаже проблем. 

“Има опасения за реколтата. Общо взето това нещо го изживяваме всяка една година с тези температури. Мъчили сме най-различни неща, за да си спасим продукцията. Хубавото е, че моите градини са на такова място, че са по-трудно уязвими от сланите, но миналата година пробвах да пръскам с препарати, които защитават насажденията от замръзване. Има колеги, които палят бали, опушват и т.н. в стремежа си да спасят продукцията”, обясни стопанинът. 

Въпреки резервите си, Венелин е решил тази година да застрахова част от насажденията си именно поради тази причина. Иначе се интересува от аграрна политика и бъдещето на селското стопанство. 

“При всички положения щом се занимавам със селскостопанска дейност, всички неща, които се случват в тази област биха ми представлявали интерес. Пряко ме касаят и е важно да ги знаем. Мисля, че с времето нещата се подобряват. Доста от проблемите, които ги имаше преди няколко години вече се изчистват и си мисля, че нещата в бъдеще ще се развиват по-добре. Основно говорим субсидиите да отиват в реалните земеделци. Това е най-важното нещо”, казва овощарят и добавя за финал:  

“Искам да поздравя всички колеги овощари. Да им пожелая една успешна година, берекет и съответно на есен, когато приберем реколтата всички да бъдем доволни от успешната реализация”.