След дъждовната есен в Северозападна България повечето стопани имаха надежди за плодородна стопанска година. От началото на зимата обаче в много части на региона сняг въобще не е падал.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

„Тук, в равнината, от началото на зимата до момента никакъв сняг няма. Преваля нещо дребно преди седмица – две, но само като да напраши покривите на къщите. Не знам какво се случва с природата, но не е на добро“, обяснява Стефан Иванов, който има овощна градина.

Хората от района покрай река Дунав от няколко години се оплакват, че няма сняг, а после следват сухи и горещи лета. През предходната стопанска година част от реколтата пропадна заради капризите на времето.

„Миналата беше точно такава. Сняг пак не валя през цялата зима. Падна пролетта, когато дърветата бяха цъфнали. Съсипа ги и ранни плодове нямаше. После беше такъв пек и такава суша, та земята буквално се нацепи и от късните сортове набрахме като за Бог да прости. Лоша работа! Ако и тази година е така, не знам защо въобще се блъскам“, коментира още Стефан.

Според него климатичните промени и продължаващата вече години липса на сняг сериозно ще се отразят не само на овощарите, а и на всички, които са заети с някакъв вид земеделие.