На семинар в Пловдив на тема „Реформата на Общата селскостопанска политика на ЕС“ пред агрожурналисти началникът на отдел ,ГД „Земеделие“ в Европейската комисия Оуен Джоунс заяви, че новата ОСП, ще бъде изградена върху три основни стълба: икономически, екологичен и териториален. При всеки един, комисията си поставя за задача справяне с предизвикателствата пред Европейския съюз: цените на храните, продоволствения проблем, изхабяването на почвеното плодородие, парниковите емисии, както и запазването жизнеспособността на селските райони.

 

България е една от страните, която силно зависи от своето земеделие и това е стратегически сектор за нея, допълни г-н Джоунс.

 

Той бе категоричен, че директните плащания ще имат изцяло нов дизайн, като най-голямо внимание ще бъде обърнато на опазването на земята и включването на зеления елемент. Именно затова и 30% от плащанията ще зависят от екологичното състояние на земята, като диферсификацията на земеделските култури ще бъде задължителна. Това означава, че стопаните ще са задължени да гледат минимум три различни култури, като една от тях ще трябва да е тревна.

 

Данъкоплатците в ЕС трябва да видят директно, че се вземат мерки за опазване на екологичното равновесие. Именно затова се налага зеления елемент в плащаниягаа и се ще бъде увеличена на 7% изискването за необработваема площ, което да постигне устойчивост на земята.

 

Г-н Джоунс заяви, че гледайки плащанията на хектар в Европейския съюз се вижда голямо неравенство между отделните страни членки. Затова и ЕС иска първо да уеднакви на средно ниво плащанията между тях. В това отношение България е достигнала 90% от средните нива на директните плащания в ЕС и за преодоляването на тази разлика, страната ни няма до получи значително увеличение на тези средства. Отражения при плащанията ще има най-вече при Балтийските републики, при които маржът е най-нисък и там трябва да се достигне средното ниво за останалите страни членки.

 

На въпрос на Фермер.БГ означава ли това, че българските фермери няма да получат исканото 30% увеличение на директните плащания през новия програмен период, г-н Джоунс отговори, че: Българските фермери ще получават 100% от ресурса за директни плащания, които предоставя ЕС от 2016 г. За ЕС е много важно първоначално през новия програмен период да уеднакви на средно ниво плащанията във всички страни членки и това ще бъде един от приоритите първоначно, и чеБългария вече е достигнала тези 90% от средното ниво на плащанията.