Проектът за критерии и насоки по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР се обсъжда на работна група .

Участвайте в анкетата на Агри.БГ: Ще кандидатствате ли по подмярка 4.1 за инвестиции?

След като на 25 март бе проведено специално заседание по темата, индикативната дата за отваряне на процедурата в ИСУН беше променена - от 2 на 19 април. Причината - недоволството на редица браншови асоциации заради “претупването” на една от най-атрактивните подмерки по ПРСР.

Както Агри.БГ вече писа, своето недоволство срещу краткия срок за реакция изразиха Националната биологична асоциация, както и Съюз на градинарите в България. След това се включиха и други браншови структури. Острата реакция доведе до удължаване на крайната дата за подаване на предложения и възражения до 23:59 ч. на 5 април 2021 г.

“Видяхме доста пропуски и евентуални "заплахи" за финансиране (бел. ред - по време на заседанието на 25 март) на чувствителните сектори с по-висок интензитет. Заговори се, че увеличеният и обещан интензитет от 25% може и да не е в тези стойности заради по-малкия бюджет. Тук ние (бел. ред - браншовите асоциации в сектор малинопроизводство и овощарство) бяхме категорично против”, коментира Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-я), пред Агри.БГ.

Ответна реакция: Асоциации настояват за отлагане на спешното ТРГ за мярка 4.1

Браншовите асоциации в сектора на ягодоплодните, както и овощарите, предлагат нещо различно.

“Ние сме на мнение, че според ранкинга, който е официалната система за оценка на проектите, критериите на даден проект трябва да бъдат удовлетворени на 100% до изчерпване на лимита. А за останалите - да си остане 50% субсидиране с последващо предоговориране при съгласие от страна на бенефициента. Ще дам пример - за ранкинг над 55 точки, подпомагането да е с интензитет 75%. А под този праг - 50%”, добави Петков.

Той съобщи, че БАМ-я вече е внесла и допълнително писмено становище, което е било изискано от експертите на ресорното ведомство.

Темата с насоките и критериите за оценка, както и ранкирането на проектите ще продължи да се обсъжда и на заседанието на30 март. 

Божидар Петков обаче е категоричен, че “количествените натрупвания водят до качествени изменения”.

“Всички очакваме с новия прием по подмярка 4.1 да се направи качествен скок в развитието на селското стопанство на България в направление иновации, дигитализация и нови технологии. За да се случи това обаче, трябва да има качествен "скок" в самия прием, както и ефективно оглеждане на всички критерии”, заключи председателят на БАМ-я.