По всяка вероятност субсидиите за единица площ ще бъдат забавени и след 15 Март заради поредна грешка в МЗХ. През целия уикенд експерти от земеделските институции се чудиха как да постъпят, тъй като новия слой за орто-фото картата е готов, но се оказва, че е заснето билото на Стара планина, където няма обработваеми площи, а в същия момент липсват големи земеделски полета.

Гафът лъсна при изпращането на слоя от МЗХ към ДФЗ и не е изключено сега да се наложи експресно ново заснемане от въздуха над някои територии. Чиновниците умуват как точно да премахнат билото на Стара планина от ИСАК без да се дава гласност, тъй като за новото заснемане, държавата изхарчи милиони левове, заяви източник на Фермер.БГ следящ отвътре ситуацията в аграрното ведомство.

Така или иначе от утре 1 Март официално дават старт на новата кампания по директните плащания на гръмка пресконференция, на която ще бъдат строени хранителният министър и всички заместници от МЗХ и ДФЗ.

Субсидиите ще се изплащат първоначално там, където новият слой съвпада с очертаното от тях, а се очаква пари да вземат последни фермерите в районите на Стара планина.

Твърде вероятно е МЗХ да използва стари снимки за да спаси положението, твърдят източници от високите етажи на властта. Не без коментар остана и хипотезата за умишлена грешка за да трябва да се платят още пари на фирмата, която заснема площите.

Припомняме, че търгът за избор на изпълнител на поръчката разтресе бизнес кръговете през миналата година заради спорни правила. Поръчката бе обявена през април и спечелена през август от консорциума ГМК с цена почти 9 млн. лв. без ДДС. Обединението е управлявано от бившия зам. военен министър от квотата на ДПС в кабинета "Станишев" Иван Гаврилов.

Тогава двама от участниците в търга за изработката на актуализирана орто-фото карта бяха отстранени. Белгийският консорциум "Юросенс Белфотоп" е отстранен поради "липса на доказателства" за изисквания за поръчката оборот и най-малко 10 изпълнени договора в тази сфера. Белгийците оспорваха конкурса пред Върховния административен съд, защото при обявяването на поръчката изобщо не били посочени изисквания за финансов оборот и брой на изпълнени до момента проекти.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!