През тази година няма да стартира прием на проекти по мярка 112 Създаване на стопанства на млади фермери по ПРСР. Той се отлага за 2014 г. Това съобщи зам. министър Явор Гечев в МЗХ след среща с млади фермери от южна България, предаде репортер на Фермер.БГ.

По време на срещата си с фермерите, са изразили опасенията си, че нестартирането на мярка 112 ще направи невъзможно съществуването им.

С наддоговорените средства по тази мярка могат да бъдат разплатени 500 -550 проекта, а информацията към момента е, че има готовност от страна на фермерите за подаване на 2000 – 2500 проекта, посочи Гечев. „Тогава на какъв принцип ние да отрежем около 2000 вече готови и вероятно добри проекти?“, риторично попита той.

Ето защо в разговорите днес е постигната договореност сега прием на проекти по мярка 112 да няма. Това обаче не означава в никакъв случай, че ще бъдат пренебрегнати младите фермери, категоричен беше Гечев. Постигната е договореност при отварянето на новата ПРСР 2014-2020 през месец май догодина, първият прием да бъде за млади фермери. Срокът за регистрация като земеделски производител ще бъде увеличен от 14 на 18 месеца, за да не „изгорят“ вече готови проекти, посочи Гечев.


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!