Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и кметът на община Добрич Детелина Николова прерязаха официално лентата на 17-тото международно изложение в Добрич „Селското стопанство и всичко за него”. Сред официалните гости на откриването бяха зам.-министър Преслав Борисов, новоназначената за изпълнителен директор на ДФЗ Калина Илиева, областният управител, както и народни представители от региона.

След откриването официалните гости разгледаха изложението, проведоха кратки разговори с фирмите-участници, след което се срещнаха и разговаряха с присъстващите журналисти. Безспорно една от най-интересните личности, както за журналистите, така и за посетителите на панаира, беше младата Калина Илиева, избрана преди дни за изпълнителен директор на ДФЗ. Сред посетителите се чуха коментари относно Илиева, която е едва 29-годишна, че е прекалено млада и няма достатъчно натрупан опит, за да се справи с реформирането на ДФЗ – определиха го дори като „мисия невъзможна”. Направи впечатление, че докато официалните гости разглеждаха изложението, Калина Илиева изглеждаше доста неспокойна и постоянно говореше по мобилния си телефон и търсеше своите експерти. В последствие се оказа, че г-ца Илиева не успя да се включи в пресконференцията, тъй като имала неотложна среща със земеделски производители от региона. Новият министър на земеделието Мирослав Найденов пък, за разлика от предшественика си Цветанов, отговори на разнообразните журналистически въпроси доста адекватно и компетентно.

***
Въпреки икономическата криза, през тази година броят на участниците в Добричкия панаир е по-голям и организаторите отчитат ръст от около 20%, каза министър Найденов. Над 350 от 20 държави ( България, Германия, Израел, Италия, Турция, Чехия, Франция, Полша, Обединеното кралство, Финландия, Словения, Швейцария, САЩ, Белгия, Япония, Швеция, Дания, Холандия, Украйна и Русия) са фирмите, които участват в изложението за селското стопанство. Изложбената площ е разположена в Спортен комплекс “Простор” в градския парк “Свети Георги”. Тя заема 12 000 кв. м – общо закрита и открита площ. Тематиката на изложението включва селскостопанска техника и оборудване; агро- и ветеринарна химия; растениевъдство и животновъдство; услуги и продукти за агробизнеса. Специализираното изложение ще продължи до 29 август.

Очаквайте подробности от пресконференцията, както и подробности за представянето на някои от водещите фирми от агросектора в България.