Според  източник на Фермер.БГ министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е обещал на тютюнопроизводителите 70 млн. лв., които да бъдат изплатени до края на месец Март.  Парите ще бъдат от средствата за Национални доплащания за единица площ или прихванати бъдещи плащания по дължимо за възстановяване ДДС на зърнопроизводители.

 

Пред производители на тютюн и членове на ДПС той е обещал това с цел да тушира недоволството им и да не се стигне до масови протести, които заплашват правителството на ГЕРБ. След като няколко пъти фермерите в тютюневите райони протестираха и затвориха магистрали, те заговориха за голям протест, който да блокира южните ни граници и този път да не бъде мирен. В него се очакваше да се включат над 20 000 тютюнопроизводители и техните семейства. После внезапно се отказаха и спряха да говорят за стачки.

Два дни по-късно в МЗХ беше организирана среща между министъра, тютюнопроизводители, фирми изкупуващи суровината, присъстваха и депутати от ДПС. Именно там Найденов увери недоволните, че ще получат държавна помощ. Каза и, че ще бъде създаден консултативен съвет за тютюна.


По предварителна информация предстоят изключително дълги забавяния на възстановяването на ДДС на зърнопроизводители.

Така за да изпълни исканията на тютюнопроизводителите, министърът е готов да създаде допълнителни проблеми на земеделските производител;и и по специално производителите на зърно, потвърждава коментарите в общественото пространство, че ГЕРБ е в тайна коалиция с ДПС.

 

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!