За разлика от яйцата на другите видове птици яйцата на пуйките са по-конусообразни. Размерът и теглото на яйцата зависят от породата, възрастта, живото тегло и храненето и гледането на разплодните пуйки. Черупката на пуйчите яйца е много по-твърда от тази на кокошите. Цветът на черупката при различните породи се различава. Яйцата на пуйките с бяло оперение са с по-бяла черупка, а на породите с тъмно оперение - с кремава или жълтокафява, напръскана с малки, по-тъмни точици. По черупката на пуйчето яйце има пори, които около тъпата част и по средата са най-много, а към върха - по-малко.

Белтъкът на яйцата се състои от четири слоя с различна плътност. В пресните яйца това разслояване на белтъка е много ярко изразено. При неправилно и продължително съхраняване еластичността на белтъка се нарушава и яйцата изгубват инкубационните си качества. По формата на белтъка и жълтъка при счупване на яйце в блюдо може да се прецени окомерно, доколко то е прясно. Между двете ципи - под черупката и тази на белтъка - в тъпия край на яйцето се образува въздушната камера, която в деня на снасянето е малка, но при съхраняването и люпенето на яйцата постепенно се увеличава.

Жълтъкът обикновено съставлява 32-33%, белтъкът - 54-55% и черупката - 11-12% от цялото яйце. При тегло на яйцето 85 г жълтъкът обикновено тежи 27-28 г, белтъкът с белтъчната обвивка - 47-49 г (от които 24-25 г плътен белтък и 23-24 г рядък белтък с обвивката) и черупката - 9-10 г.

Химичният състав на пуйчето яйце е 72,6% вода, 11,7% мазнини, 13,2% белтъчини и 1,7% безазотни екстрактни вещества. Съдържанието на витамини в яйцата зависи от витаминните храни, участващи в дажбата на пуйките.

Събиране и съхраняване на пуйчи яйца

За да се получат качествени яйца за разплод, необходима е предварителна подготовка на пуйчето стадо. Пуйките трябва да се приучат да снасят в гнезда, поставени на по-тъмно място в птицефермата. За да не се застояват яйцата, трябва често да се събират от гнездата. По този начин те се предпазват от замърсяване и счупване., предназначени за люпене, не бива да се съхраняват повече от 5-8 дни. Колкото по-пресни яйца се зареждат в инкубаторите, толкова по-добри резултати може да се очакват.

Най-подходяща температура за съхраняване на яйцата в склада е от 4 до 10°С с относителна влажност на въздуха около 80%. В склада за яйца трябва да бъде осигурена добра вентилация.

Яйцата за люпене се отбират по външен вид. Чрез лабораториите за биологичен контрол се изследват проби яйца за установяване съдържанието на витамин А и каротин, които служат като индикатори за тяхната люпимост.

Яйца, които не отговарят на средното яйчево тегло за породата, имат неправилна форма, много шупли или са изцапани, напукани и др., не се вземат за люпене. Преди да се заредят в инкубатора, те се преглеждат на овоскоп и тези, които не отговарят на основните изисквания, не се зареждат. Заредените етажерки с яйца за люпене се оставят 6-12 часа в люпилнята при стайна температура, след което се поставят в инкубатора.

Вижте още: