От днес до 15 юни 2010 г производителите на пипер и домати могат да кандидатстват по две нови краткосрочни кредитни линии на ДФ „Земеделие” – за закупуване на семена/разсад, торове и препарати за растителна защита за производство на пипер и на домати реколта 2010.

За отпускане на целеви кредити за семена, торове и препарати за производството на пипер, Управителният съвет на фонда на е гласувал общ бюджет от 4.2 млн. лв. По кредитната линия за закупуване на разсад, минерални торове и препарати за растителна защита за производството на доматите е утвърден общ ресурс от 1.5 млн. лв.

По схемата за доматите кредитът ще е в размер на 390 лв. на декар, като производителите могат да кандидатстват за площ от минимум 10 декара и максимум 350 декара. За пипера е определен размер на кредита от 420 лв. на декар. Минималната площ, която трябва да обработват производителите на пипер, за да кандидатстват за заем е 10 декара, а максималната – 200 декара.

Кредитите и по двете схеми ще се отпускат при действаща референтна лихва за България към датата на сключване на договор с ДФ „Земеделие”. За получаването им земеделските стопани могат да кандидатстват от 3 май до 15 юни 2010 г. След договарянето им, кредитите ще се отпускат в срок до 15 юли 2010 г., а крайната дата за погасяването им от производителите е 20 декември 2010 г.
 
И по двете кредитни линии заеми ще се предоставят на физически лица, еднолични търговци и юридически лица, които са регистрирани като земеделски производители и които нямат задължения към държавата и към фонд „Земеделие”. При кандидатстване, земеделските стопани трябва да подадат и декларация за липса на свързаност по смисъла на Търговския закон с доставчика си на семена или разсад, минерални торове и препарати за растителна защита.
 
Управителният съвет на ДФ „Земеделие” е одобрил и 1.5 млн. лв. бюджет за отпускане на целева субсидия за закупуване на посевен материал от картофи за семепроизводство и консумация за реколта 2010 г. Максималната площ, за която един земеделски производител може да сключи договор с фонда за закупуване на посевен материал за семепроизводство е 80 декара, а минималната - 5 декара. Максималната площ за засяване на картофи за консумация е 150 декара, а минималната - 5 декара. По схемата за картофите производителите могат да кандидатстват за субсидии от 3 до 21 май. Средствата ще се договарят в периода от 1 до 15 юни, а срокът за изплащането им е 16 юли 2010 г.