От 16-и Януари започва прием на проекти за нови кошери и борба с вароатозата. Ще се приемат и заявления за подпомагане на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед. И трите мерки са част от Националната пчеларска програма, съобщи Християн Христов - председател на Областен браншови пчеларски съюз - Добрич.

 

На 20 декември 2011 започна прием на документи за други две мерки на програмата - за техническа помощ за пчелари и сдружения на пчеларите и мярката за сътрудничество за прилагане на изследователски програми в областта на пчеларството.

 

По тригодишната Национална програма по пчеларство през миналата година в цялата страна са били представени 781 проекта. По думите на Християн Христов между 20 и 30% от добруджанските пчелари, които са около 1000, са успели да се включат в мерките за подпомагане.

 

Пчеларите продължават да настояват за субсидия на отделно пчелно семейство. Според Христов на исканията им вече се обръща внимание в европейските структури и надеждите са през следващия програмен период на ЕС да се осъществи такава схема на субсидиране. Подпомагане на кошер имало вече в Чехия.