Европейската комисия публикува списък с 20 регулирани карантинни вредители. Техният контрол е приоритет за държавите членки заради проблемите, които могат да причинят, пише в своя доклад Татяна Величкова, гл. експерт в Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ).

С какви неприятели се борят овощари и лозари по това време на годината?

Изготвянето на този списък се налага заради глобалното изменение на климата, което влияе и върху разпространението на вредителите по растенията. „За последното десетилетие е имало няколко мащабни огнища на нови вредители по растенията, които са оказали значително въздействие,“ посочва Величкова.

Сред вредителите, включени в списъка, са Xylella fastidiosa, Popillia Japonica Newman (японски бръмбар), Anoplophora Glabripennis (азиатски сечко), бактерията Candidatus Liberibacter spp. (при цитрусовите култури) и Phyllosticta Citricarpa (черни петна по цитрусовите плодове).

ЦОРХВ: „За ЕС ще има подготвена координирана и хармонизирана стратегия за защита от опасни вредители за селското стопанство, околната среда и икономиката.“

При класифициране на вредителите са взети под внимание няколко критерия, всеки от които носи определен брой точки. Сред тях са въздействие върху добивите от културите, разходи за мерките за контрол, щети върху търговията, вреда върху околната среда.

Към всеки вредител Европейският орган по безопасност на храните (ЕОБХ) е публикувал информация за потенциалните растения гостоприемници, зона на потенциално разпространение в ЕС и прогнозна загуба на добив и качество. Посочени са още какви промени се очакват в използването на продукти за растителна защита.

От този списък на карантинните вредители ще бъде създаден списък на най-опасните вредители по растенията. За всеки един от тях държавите членки, включително България, ще трябва да правят годишни проучвания, да комуникират с производителите, да имат план за действие при извънредни ситуации и план за унищожаване.