Първият пожар в пшенична нива в Добричка област вече е факт.  Изгорели са 10 дка в землището на село Тюленово, съобщи комисар Дарин Димитров, директор на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. Предполагаемата причина за инцидента е хвърлена цигара. В Наредбата за опазване на земеделските земи има посочени разпоредби и задължения, които трябва да се спазват от всички, подчерта комисар Димитров.

Пазете пшеницата от пожари

„Високите температури изсушават растителността. Внимателни трябва да бъдат не само земеделските производители, които прибират реколтата, но и преминаващите. Не трябва да се изхвърлят фасове или незагасени цигари, тъй като опасността от пожари в сухи треви и пшенични ниви е сериозна”, припомни комисарят.

„Абсолютно е забранено да се влиза в полетата с автомобили с неизправни ауспуси. Имаме единични случаи на туристи, които тръгват по черни пътища, дори само за да направят обратни завои. Ауспусите са разположени ниско и всяко загряване или неизправност могат да възпламенят сухата растителност”, алармира още огнеборецът.

Той уточни, че предпоставка за инциденти са местата за къмпинги и излети, на които се пали барбекю и се оставя без наблюдение. Сериозна е опасността и от счупените бутилки, които могат да доведат то „ефекта на лупата” и да подпалят сухи треви и полски култури.


При най-сериозните пожари при прибране на реколтата през лятото на 2018 г. са изгорели 200 дка.

При други инциденти са пламнали по 5-10-15 дка.

„Важно е да отбележим, че за ограничаване на щетите и площите от значение е реакцията на самите производители, които сигнализират навреме и помагат за потушаване на пожара”, допълни още комисар Димитров.

Той изтъкна, че земеделските стопани имат за задължение да извършат редица мероприятия за предпазване от произшествия. Те трябва да изорат ивици покрай пътища и горски масиви. Големите блокове с пшеница се разделят на по-малки парцели от 100 дка, като там също се разорават ивици. Освен това е абсолютно забранено да се опалват стърнища или сухи треви.

„Правилата са ясни, просто трябва да се спазват”, категоричен е шефът на огнеборците в Добрич. При установяване на нарушителя санкциите за нарушение възлизат от 200 до 2000 лв. 


За безопасното прибиране на реколтата от значение е изправността на земеделската техника. През последните години машините са нови, но фермерите са задължени ежедневно да ги почистват от сухи сламки и прах, подчерта комисар Димитров и допълни още:

„През последните години нямаме установени умишлени пожари в пшеница. Инцидентите са вследствие на небрежност, мълния, иска от високо напрежение. Земеделските производители станаха много отговорни и внимателни. Апелираме към гражданите и туристите да не подценяват обстоятелствата и опасността от пожари”.