Организацията на обединените нации рисува тревожна картина, предупреждавайки, че светът трябва да е готов за дори още по-високи цени на хранителните стоки през 2011 г. Според икономисти от ООН  през 2011-2012 г. ще бъде от ключово значение фермерите значително да увеличат продукцията си, като се фокусират върху зърното и пшеницата, за да посрещнат търсенето и да помогнат за възстановяването на световните резерви.


Организацията обаче прави и прогноза, че не всички фермери ще продължат да залагат на традиционните култури като ечемик и пшеница, тъй като увеличаващите се цени на храните в световен мащаб правят други култури по-атрактивни. Такива са захарното цвекло, соята, памука и рапицата, които държат високи изкупни цени. В България например само за две години производството на рапица се е увеличило двойно, а за сметка на него са намалели нивите, на които се отглежда пшеница, сочи статистиката.


Недостатъчното количество на продукцията на зърно може да остави потребителите с единствената опция да плащат по-високи цени, опасява се световната организация и припомня, че криза на продоволствията е имало през 2007-2008 г., но не в такива размери. Причната - глобалната промяна на климата, която засега производителите от всички континенти. Цените на храните скочиха поради ниската реколта. Ситуацията се влоши допълнително, след като ключови производители като Русия и Украйна наложиха ограничения върху износа на зърно, което принуди вносителите от Близкия Изток и Северна Африка да се презапасят. Слабостта на американския долар, в който са деноминирани повечето борсово търгувани храни, също допринесе за по-високите цени.