В дните преди най-важната жътва в Добруджа, зреят не само житата на полето, но и още проблеми пред родния земеделец. След 2 години Ковид рестрикции, суша, срив на добивите и фалити, дойде инфлацията.

В Добруджа започна жътвата на ечемик

Цените на торове, горива и препарати скочиха многократно и това доведе до почти тройно увеличение на себестойността на продукцията. До тук някак горчивият хап беше преглътнат и с цената на много усилия, нерви, кредити, задължения се стигна до новата реколта. След броени дни комбайните ще влязат в нивите на Добричка област, за да приберат пшеницата от 1 200 000 дка. Надеждите на стопаните бяха поне за добра цена и добър пазар, каквито индикации имаше до скоро. Имаше, но вече - не! 

В момента големият въпрос, задаван с тревога и към нас, медиите, е на каква цена ще се търгува зърното от новата реколта. Породен е от директивата на ЕС от месец май, която разрешава безмитен внос от Украйна и Молдова. 

Последствията не закъсняха – в покрайнините на Добрич, пред преработвателно предприятие вече повече от месец има струпване на тирове със слънчогледово зърно. Километричните опашки блокират движението, създават предпоставки за произшествия и нагнетяват допълнително напрежение. С просто око се виждат украинските и молдовски регистрации на наредените камиони. 

„Пазарът е стресиран в момента, даде се възможност Украйна и Молдова да вкарват безмитно стоки в ЕС. Заради по-ниската цена слънчогледовото семе се купува“, коментира Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и допълва, че в момента се внася и царевица у нас. Земеделски стопани от Добричко са категорични, че навлизането на количества зърно със съмнително качество на цена под пазарната ще доведе до огромни загуби и фалити. 

Ограбените надежди на зърнопроизводителите се доказват и от реакцията на борсите. Радостина Жекова посочва, че в момента почти няма търсене на пшеница, пада цената на ечемика, а тази на слънчогледа вече се срина. Всичко това се случва в навечерието на най-чаканата жътва, а малко след това и на прибирането на пролетните култури.