Броят на заместник-министрите в земеделието се учеличава от четирима на петима. Това стана ясно днес, след като Министерския съвет прие промени в Устройствения правилник на Министерството на земеделието, храните и горите, съобщиха от правителствената пресслужба.
 
 
Новият заместник-министър ще отговаря за ефективното изпълнение на държавната политика в растениевъдството, биологичното земеделие и политиката на качество, съобщават от службата. 
 
Назначаването на новия кадър в ресорното ведомство трябва да доведе до значително засилване на партньорството с бизнеса и неправителствените организации в сектора на зеленчуци, овощарство, биологично производство, тютюн и розопроизводство. 
 
Очаква се назначаването на новия зам.-министър да спомогне за популяризиране на ползите за производителите и потребителите на този вид продукти и храни, пише в съобщението от пресслужбата на кабинета. 
 
До идеята за назначаване на нов зам.-министър, с ресор "Плодове и зеленчуци", "Биопроизводство" и "Картофопроизводство" се стигна след редица протести на производители и браншови структури. Те подписаха споразумение със земеделския министър Румен Порожанов за назначаване на ресорен министър, който да отговаря за трите сектора. В общия документ беше пояснено, че изборът на новия зам.-министър ще трябва да направят браншовите структури.
 
Вчера, 7 май, стана ясно, че за поста е избран изпълнителният директор на Българска асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци (БАОППЗ) и бивш главен експерт от отдел „Плодове и зеленчуци“ в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) – Чавдар Маринов.