Оферта от 360 лв./тон  без ДДС за покупка на царевица се появи на Русенската стокова борса. Повечето ценови оферти за покупка на царевица са около 340-355 лв./тон. В началото на седмицата прогнозите за реколтата от царевица в САЩ бяха силно пнижение, което доведе до поскъпване на световните борси.

 

На днешната борсова сесия на Пловдивската стокова борса имаше само оферти за покупка на зърнени храни, но не и за продажба. Царевица се купуваше на 300 лв.тон, пшеница от 2 Б група на 265 лв./тон безДДС, а маслодаен слънчоглед на цена от 730 лв./тон безДДС.

 

В същото време на Софийската стокова борса единствените котировки за зърно бяха за фуражна пшеница, като купувачите предлагаха 280 лв./тон, а продавачите 285 лв.тон. Това е първото сериозно сближаване на ценови равнища от началото на зърнената търговия през този сезон, което означава, че това са реалните пазарни цени.

 

Прогнозите на анализаторите са, че през есента зърното може да поскъпне между 8 и 10%, като цената на царевицата определено ще е по-висока от тази на пшеницата.

 

© 2011 fermer.bg