Температурата на Земята ще спадне през тази година, след „изпържващия“ температурен рекорд на 2016 г., през която глобалното затопляне бе леко „подсолено“ от явлението Ел Ниньо в Тихия океан, съобщиха учени пред Ройтерс. 
 
 
Все пак очакванията са, че 2017 г. ще бъде една от трите най-горещи години, откакто се правят изследвания. 
 
Средните температури за настоящата година ще бъдат с около 0,75 градуса Целзий над дългосрочната средна стойност за периода 1961-1990 г., която е 14 градуса Целзий.
 
„Настоящата година най-вероятно няма да има рекорд, но все пак тя ще бъде много топла година“, каза професор Адам Скайф от Британската метеорологична служба пред Ройтерс.
 
 
"Би било неудачно да се смята, че очакваното леко спадане на средната годишна температура означава край на глобалното затопляне", подчертава експертът. Хората, които вярват, че изменението на климата не е причинено от човека, не бива да интерпретират прогнозата като потвърждение на тезата си, добавя той.
 
"Годината, която си отиде бе с около 0,86 C над средното ниво. Това потвърждава прогнозата, направена в началото на 2016 г.", каза Скайф. На Ел Ниньо се падат около 0.2 C от затоплянето през 2016 г. Останалото е свързано с ефекта на отделяните от човешката дейност парникови газове.