Административните служители на Земеделското министерство вече трябва да работят прозрачно, след като Министерството е усвоило 752 069,20 лв за подобряване на административния си капацитет и повишаване на общественото доверие на гражданите в работата на институцията. Това стана ясно от заключителна пресконференция по проекта „Добро управление, ефективност и прозрачност в МЗХ”. Проектът е финансиран по ОП „Административен капацитет”, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

150 служители от администрацията на Министерството на земеделието и храните са обучени да прилагат стандартите за прозрачно административно обслужване, каза координаторът на проекта Марияна Николова, цитирана от Агенция „Фокус”.

По една от дейностите на проекта е разработена система за дистанционно обучение в областта на прозрачното административно обслужване. Единен информационен портал обединява интернет страниците на МЗХ и областните дирекции „Земеделие”. С изпълнение на проекта МЗХ вече разполага с адаптиран и функциониращ портал за хора в неравностойно положение. В портала са обособени секции за сигнали, мнения и препоръки на гражданите към работата на администрацията, подаване на сигнали за корупция. Внедрено е интерактивно обслужване в шест пилотни приемни в областна дирекция „Земеделие” и една в земеделското министерство.

За по-добрата информираност на гражданите пък са монтирани 29 информационни табла с попълнени примерни бланки по типове административни услуги.

С част от средтвата е създаден и рекламен филм с впечатления на гражданите от прозрачността на администрацията.

След обучението на администрацията и след внедрените нововъведения за обслужване на земеделските производители, да си пожелаем по-адекватно, бързо и систематизирано обслужване в регионалните звена на МЗХ.

Още по темата:

МЗХ отново „усвоява” средства за подобряване на администрацията си