Съсобственикът на "Агрополихим” Филип Ромбаут публикува коментар в страницата си във Фейсбук дни след патетичната обиколка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и антуража му в торовия завод “Неохим” в Димитровград. 

По време на живото излъчване на 13 август Борисов заяви, че "Промяната" уби България” и заедно с основния акционер в завода обявиха, че той затваря заради високата цена на газа

В официалната страница на предприятието обаче от 1 август има съобщение за спиране на работата и то гласи: ”На 01.08.2022 г. „Неохим“ АД преустанови работата на производствените си мощности, респективно консумацията на природен газ, за извършване на годишен планов ремонт.” Нещо, което се случва всяко лято, както от завода са подчертавали за Агри.БГ и в предишни години. 

Първи на твърденията на Борисов реагира бившият депутат от “Демократична България”, съпредседател на “Зелено движение”, Владислав Панев. 

В пост във Фейсбук той показа справка за печалбата на димитровгадското предприятие, която възлиза на 75 млн. лв. и припомни факта, че собственикът е бил кандидат на ГЕРБ за депутат.

“Стана ми интересно в каква и отворих отчета му за първите 6 месеца на 2022 година. Печалба от 75 млн. лева (рекорд за дружеството за всички времена), близо 4 пъти повече в сравнение с миналата година. Приходите растат близо тройно (защото поскъпват и природния газ, и амониевата селитра, която произвежда Неохим). Разходите за заплати са 12 млн., с осигуровките 15 милиона. Няма и 4% от обема на приходите. 

Вижда се, че конюнктурата за Неохим е била повече от отлична. Между другото обикновено през лятото завода затваря за ремонт. Чух се със собственика (познаваме се, роден съм и съм живял доста години в Димитровград), според когото тази година са нямали такива намерения, но цените на газа наистина ги удрят. Заради масирания внос на азотни торове, на който не може да устои. 

Иначе единственият конкурент на Неохим - девненския Агрополихим обяви, че работи на пълен капацитет след 50 дневно прекъсване за модернизация. Той обаче инвестира в терминал за внос на амоняк, така че не е зависим въобще от природен газ. Така без да моли държавата за нещо продължава да печели. 
Значи който инвестира си произвежда и не се оплаква от внос на конкурентна продукция”, написа Панев. 

Още реакции: 

От своя страна Филип Ромбаут написа на своята стена във Фейсбук: “Когато някои мениджъри на “добри компании” и високопоставени политици помнят избирателно (за да отговаря на тезите им), това е много комично за хората, които разбират опитите за манипулация.

Но има моменти, в които чашата прелива. Сега е един от тях.

Газопотребяващата индустрия в България лицемерно плачеше за помощ и през първите 7 месеца на годината, въпреки че газът беше много по-евтин, отколкото в ЕС, и въпреки че от години различните работодателски асоциации настояват за свободен пазар, пазарни цени и т.н. 
Нищо добро не можеше да излезе както от “Булгаргаз”, така и от от “Булгартрансгаз”. Цяла Европа купуваше газ на пазарни цени, но не и България. Но сега евтиният азерски газ свърши и цените на газа в България се изравняват с тези на Европа ... и се бие тревога."

Филип Ромбаут: Торовият завод “Неохим” регистрира 75 млн. лв. нетна печалба за първите 6 месеца, главно защото “Булгаргаз” взе решение да субсидира българската индустрия, като й позволи да купува природен газ на цени на регулирания пазар. Така вместо да се пазят по-евтините количества азерски газ за зимата и да не се вдигат шоково цените за битовите потребители, те отидоха в индустрията. И сега всеки ще трябва да плаща за огромните печалби на някои предприятия, които дори няма да стигнат до служителите.

Ромбаут добавя, че изявлението, че завода в Димитровград спира дейността си заради “високата цена на газа” не е вярно. По думите му въпросното спиране е планирано още в края на миналата година - и това става ясно, когато димитровградската компания подава данните си за потребление към “Булгаргаз”.

“Всяка година те спират работа през лятото. И вероятно са “уволнили” хора от по-нископлатените, на които така или иначе не плащат много”, пише белгиецът.
По думите на съсобственика на “Агрополихим” за 10 години нито Борисов, нито Теменужка Петкова - която бе енергиен министър в кабинета на Борисов, не са успели да построят  80-километровата газова връзка с Гърция. “Но прокараха през цяла България над 400 км тръбопровод за транзитни доставки на “Газпром” до Сърбия и нататък (...)

Какво направиха те, за да се завърши интерконекторът с Гърция? Когато когато искаха да получат разрешение да минат през моите полета за 400-километровия газопровод, получихме няколко телефонни обаждания "да не възразяваме и да сътрудничим". Именно заради това, че интерконекторът с Гърция не беше завършен навреме, България загуби 1 милион кубични метра азерски газ, който вероятно е бил с около 100 долара по-евтин от сегашните цени Това са много милиони, загубени заради ...да, заради какво?", посочва Ромбаут. 

Според него настоящата газова криза просто показва, че някои индустрии нямат средносрочно или дългосрочно бъдеще по простата причина, че светът се промени по-бързо от тях самите. “Ние в “Агрополихим” разбрахме това преди 15 години. Някои компании просто няма да оцелеят, ако правят същото, което са правили и преди 60 години, особено ако се опитват да го правят с почти същото оборудване. Производството на амоняк в по-голямата част от Европа не е икономически изгодно и определено не може да се конкурира с производството му там, където има евтин газ”.

Ромбаут смята, че дори опорните точки, модулирани в лозунги, които използва Борисов, не са достоверни. 

“Г-н Борисов крещи, че “промяната убива България”, но е тъкмо обратното - липсата на промяна убива. И ако г-н Борисов пожелае да дойде в “Агрополихим”, ние с удоволствие ще му обясним  какво следва да се промени и изобщо не се е променило през последните 25 години, откакто аз съм тук. Но през 10-те години на неговия мандат не сме виждали нито един министър да ни посещава и може би това също е знак”.

Бизнесменът обобщава, че големите компании трябва да купуват газ на пазарен принцип - защото това е начинът, по който функционира цяла Европа. 
“Беше голяма грешка да се разпилее евтиният азерски газ за големите компании, които го консумират. Регулираните цени, т.е. цените от “Булгаргаз”, не са за едрата индустрия”.

Посланието на Филип Ромбаут завършва с думите: ”Коя компания защитавате, господаполитици, и по каква причина?”.