След протестите през почивните дни, днес обстановката в село Шарково е спокойна, съобщи БНР. Според кореспондента на радиото няма протестиращи, няма и засилено полицейско присъствие. 
 
 
Все още не е ясно дали днес умъртвяването на останалите 160 овце и кози в село Шарково ще приключи. 
Освен това днес у нас пристига мисия от експерти на Главната дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите" в Европейската комисия. 
 
Те ще проверят дали мерките за ограничаване на разпространението на чумата по овцете и козите в Ямболско, които се прилагат от българските институции, са адекватни и успешни. 
 
Както Фермер.БГ писа, вчера премиерът нареди създаването на оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната и изпълнението на конкретните мерки, които се взимат в регионите с огнища.
 
В състава на щаба влизат министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, директорите на областните дирекции на МВР в Бургас и Ямбол и представители на Гранична полиция.
 
Щабът ще наблюдава подкрепата, която се оказва на стопаните, чиито животни са засегнати, ще съдейства на компетентните органи за максимална координация на действията и ще работи до овладяване на ситуацията.