Слабо върви пазара на агнета в Северозападна България. Предлагане има, но търсенето все още е много слабо. Цените за килограм живо тегло са предимно между 10 и 12 лева, сочи проучване на Агри.Бг в региона. Не липсват обаче и оферти, стигащи до 15 лева.

„Основната причина е известна на всички. Поскъпнаха ток, горива, а от там и храната, и издръжката на животните. При това положение всеки трябва добре да си направи сметката, за да може да върже бюджета. Иначе ще трябва да приключи с отглеждането. Като нямаш с какво да ги храниш, как да гледаш животни?! То не знае и не разбира израза няма пари. Иска храна“, коментира Димитър Иванов, който от години отглежда стадо овце.

Според него повечето стопани ще опитат сега да продадат на по-високи цени, когато има търсене заради наближаващите празници.

„То и в големите търговски вериги замразено кой знае от кога и докарано кой знае откъде струва скъпо и прескъпо. После като мине кампанията пак може да се прибере на дълбоко замразяване и догодина пак да се продава, ама ние, които се занимаваме с животновъдство, няма как да го направим това.

Затова продаваме така че поне целогодишният ни труд да не пропадне и да можем да си гледаме стадата и през следващата година. Вярвайте, че никой от нас не е забогатял от това. Просто е поминък“, обяснява Димитър.

Според него поголовието в региона продължава да намалява. Продават се цели стада. Димитър обаче не смята, че цените на агнешкото директно от фермата е прекалено завишено.

Справка за изкупните цени на агнешкото месо сочи, че приблизително такива са били и в края на 2023 година, когато се е купувало през октомври и ноември между 10.88 и 11 лева и 5 стотинки. С наближаването на празниците обаче се очаква тези цени да продължават да се вдигат нагоре.