Около 4600 дка. земеделска земя ще връща Община Родопи на нейни собственици, стана ясно след последното заседания на Общинския съвет.

 

Вече 20 години проблемът стои нерешен, но е възможно да възникнат проблеми, които отново да спрат изпълнението на процедурата, изтъкна зам-председателят на Общинския съвет Валя Хаджиева. Тя съобщи, че за връщане на земеделска земя до момента са подадени 2 хиляди заявления за 4600 дка.

 

По закон общината е длъжна да предложи на собствениците 50 % от имотите във поземления фонд или близо 9000 декара. Оказва се обаче, че въпреки достатъчното декари във фонда, една част от тях не отговарят на изискванията за земеделска земя, тъй като преминават през сгради, влизат в разширения на гробищни паркове, реки или представляват гора.

 

Другият проблем за който алармираха съветници от ГЕРБ е, че ако в някое село няма достатъчно земя, хората ще получат нива на друго място. Например Брестник разполага с 200 декара земя, а там трябва да се върнат малко над 1000 декара и се налага да се даде земя в друго населено място като Кадиево, Цалапица, Ягодово, обясни още зам-председателят на Обс Валя Хаджиева.

 

Въпреки че специална комисия прави подбора, заедно с кметовете на селата, от ГЕРБ се притесняват, че разпределението може да бъде обжалвано, ако има недоволни стопани, а това стопира цялата процедура и тя започва наново за всички. Най-много подадени завления има от жители от Крумово, Брестовица, Първенец, Брестник, Белащица.