Ще надделее ли общественото мнение против отглеждането на ГМО в страната ни или за пореден път управляващите ще позволят да надделеят големите икономически интереси?!? Това ще стане ясно днес, след като Народното събрание гласува на второ четене най-спорните текстове в Закона за генетично модифицираните организми.

Новината от началото на днешния ден, която председателят на НС Цецка Цачева съобщи, е, че парламентарната група на ГЕРБ е внесла искане в деловодството на Народното събрание, с което оттегля проекторешението за налагане на петгодишна забрана за отглеждане на генно модифицирани организми на територията на страната. В началото на февруари ГЕРБ обявиха, че ще приемат промените в Закона ГМО, но ще им наложат мораториум.

Въпреки непрестанните уверения на министъра на околната среда и водите Нона Караджова, че законът не цели либерализиране на режима за ГМО, истината е, че в него има заложени множество вратички.

Вчера депутатите обсъдиха текстове от закона, но за пореден път не стигнаха до най-спорните текстове.Заседанието приключи малко преди обсъждането на най-дискусионните чл. 79 и чл. 80, които регламентират забраните за ГМО в страната и районите, свободни от такива култури. Именно по тези точки дебатите продължат и днес.

За да се стигне до пълна забрана на ГМО, ограничението по член 80 трябва да се отнася както за "освобождаването в околната среда" (полевите опити с ГМО), така и за "пускането на пазара" (отглеждането с търговска цел и търговията с ГМО семена и фуражи). Засега депутатите не са постигнали споразумение за такъв текст.

Ще се вслушат ли в гласа на българското общество депутатите или ще го загърбят, за да се вслушат в този на корпоративните интереси на световни гиганти... предстои да разберем...