Окончателното решение по казуса с кравата, пребивавала в Сърбия, ще бъде взето от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, съобщи пресслужбата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
 
По-рано днес Дарик съобщи, че Агенцията е взела решение за умъртвяването на кравата Пенка, която пресече границата на ЕС без митническа проверка.
 
По европейското и българско законодателство всяко живо животно, влязло в Европейския съюз от трета страна без документи, трябва да се конфискува и унищожи, за да се предотврати евентуална зараза и да се защити индустриалното производство на страната. Окончателното становище по казуса се очаква до няколко дни, допълниха от БАБХ.
 
Собственикът на Пенка - фермерът Иван Харалампиев, беше съкрушен от предишното съобщение за умъртвяването на животното. „Потресен съм! Това не е държава! Искат да убият малките производители“, каза пред Дарик той.
 
Колко сложно е да се вземе решение, става ясно от позиция на браншовата организация „Обединени Български Животновъди“, която беше публикувана днес, 6 юни, на сайта на БАБХ. Управителният съвет на организацията е обсъдил случая с Пенка на свое редовно събрание.
 
„Уверяваме ви, че тази точка от дневния ред бе дискутирана доста дълго и бурно и всеки един член на Управителният съвет изказа своето мнение. Абсолютно сме съпричастни към съдбата на това животно и желанието на неговия собственик да не бъде евтаназирано. Още повече, че случаят нашумя в последните дни в медиите в големи размери. Но и всички сме съгласни с това, че живеем в европейска държава и трябва да спазваме както националните правила, така и европейските“, се казва в съобщението. 
 
Браншовата организация подчертава, че в момента страната председателства Съвета на ЕС и „не трябва да се допускат грешки, с които да подлагаме България на избор под натиск на общественото мнение, медии или каквито и да било лобита“.
 
Решението на борда на "Обединени Български Животновъди" по казуса е: „Компетентните органи да се произнесат съгласно националното и европейското законодателство.“
 
Към 17:00 часа българско време днес, 6 юни, над 16 000 души бяха подписали електронната петиция, пусната в интернет от британския "Дейли Телеграф" с апел към европейските институции да бъде направено изключение за българската крава Пенка и тя да не бъде умъртвявана. На фона на Brexit в британското общество случаят се разглежда като илюстрация на безсмислието на някои европейски норми и бездушието на институциите в ЕС.