Изплащането на обезщетенията за Син език ще са на принципа „първи постъпил-първи платен“. Това заяви земеделският министър Васил Грудев на извънредна среща с фермери, която се проведе вчера в МЗХ. Той припомни, че България е изпратила в Европейската комисия план за ваксинация срещу заразата Син език. Според Грудев имунизацията на животните ще започне в края на февруари догодина от Южна България и се предвижда да приключи до началото на април 2015.

 

„Ще настоявам за максимално бърза актуализация на бюджета, за да може до края на ноември да бъдат изплатени националните доплащания за животновъдство“. Това каза още министър Васил Грудев по време на срещата с представителите на животновъдни асоциации и допълни:  „Разбираемо е, че има напрежение в сектора, и Ви уверявам, че няма да отстъпим от ангажиментите, които сме поели и защитили в проекта за актуализация на бюджета, одобрена от МС“.

 

Фермер.БГ припомня, че това е третата нова дата, която обявява министър Васил Грудев за изплащане на националните доплащания.
 
20.08.2014 Васил Грудев: Национални доплащания за животни – на 16 октомври! (ВИДЕО)
Амбицията ми е Националните доплащания за животни да бъдат платени на 100% на 16 октомври, а не да ги правим на траншове като миналата година. Това каза пред животновъди в сливенското село Мокрен министърът на земеделието и храните Васил Грудев, предаде Фермер.БГ. 
 
Министърът призна, че в момента пари за  национални доплащания в бюджета няма. „Имам дадена дума от Министерството на финансите, че с подготовката на актуализация на бюджета, ще имаме обезпечение и необходимия финансов ресурс на 16ти октомври, ние да изплатиме на 100% националните доплащания за животни“, посочи земеделският министър.
 
21.08.2014 Васил Грудев: Лично ще настоявам НДЖ да се платят наведнъж! (ДОПЪЛНЕНА)
Лично ще настоявам Националните доплащания за животните  да бъдат платени наведнъж при актуализацията на бюджета, а не на траншове. Това заяви министърът на земеделието и храните Васил Грудев на заседанието на Консултативния съвет по животновъдство. 
 
Той подчерта, че основната задача на Министерството на земеделието и храните в момента е адекватна финансова политика за сектор „Животновъдство“. 
 
Фермер.БГ първи писа за амбицията на министъра субсидиите за животни да се изплатят на един транш след срещата му с животновъди в сливенското село Мокрен. 
 
Министърът призна, че в момента пари за  национални доплащания в бюджета няма. „Имам дадена дума от Министерството на финансите, че с подготовката на актуализация на бюджета, ще имаме обезпечение и необходимия финансов ресурс на 16ти октомври, ние да изплатиме на 100% националните доплащания за животни“, посочи земеделският министър.
 
 
03.09.2014 85 млн. лв трябват за национални доплащания за животни. МЗХ ги няма!
85 милиона лева трябва да плати Министерството на земеделието и храните като национални доплащания в сектор „Животновъдство”. Това каза на пресконференция министърът на земеделието и храните Васил Грудев. 
 
В момента Министерството не разполага с необходимите средства за национални доплащания на фермерите. 
 
Фермер.БГ припомня, че служебният министър на земеделието коментира преди дни, че разчита изключително много на актуализация на бюджета, за да могат да се изпълнят очакванията за навременно изплащане на националните доплащания за животновъдите, които в момента имат спешно нужда от подпомагане. 
 
На Консултативния съвет по животновъдство преди две седмици Грудев заяви: Лично ще настоявам Националните доплащания за животните  да бъдат платени наведнъж при актуализацията на бюджета, а не на траншове. 

 
16.09.2014 МЗХ обеща национални доплащания за животни до 1 ноември
Представители на 14 животновъдни организации се срещнаха с министъра на земеделието и храните Васил Грудев, за да обсъдят краткосрочните финансови мерки за обезщетяване на животновъдите заради загубите от Син език.
 
„Коментирахме всички средства, свързани с обезщетяването на фермерите, както и актуализацията е методиката за обезщетенията“, заяви за Фермер.БГ Дарина Шишкова, председател на животновъдно сдружение “Стария Балкан”, веднага след срещата в МЗХ. Един от акцентите в срещата е бил допълнителният De minimis, за който животновъдния сектор настоява.
 
За залагане на всички необходими средства за изплащане на националните доплащания на глава животно еднократно през 2014 г. са настояли още фермерите. По думите на Шишкова няма да може да бъде изпълнено настояването средствата да бъдат изплатени до 16 октомври 2014 г. Животновъдите, обаче, са получили уверението на министър Грудев, че националните доплащания на глава животно ще бъдат преведени до 1 ноември.
 
01.10.2014 Над 90 млн. лв за национални доплащания в актуализацията на бюджета
Над 90 млн. лв. за национални доплащания са заложени в проекта за актуализация на бюджета. Това обяви днес финансовият министър Румен Порожанов. 
 
Актуализацията на държавния бюджет е тема на обсъждане на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес. Темата силно вълнува земеделските производители и в частност животновъдите. При актуализация на бюджета, животновъдите очакват да получат националните си доплащания за глава животно още през ноември. 85 милиона лева трябва да плати ДФЗ като национални доплащания в сектор „Животновъдство”. 
 
От заложените допълнителни разходи в актуализирания бюджет, който предлага Кабинетът в размер на  448 млн. лв., значителна сума от тези средства са за Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) - до 92 млн. лв., посочи Порожанов. Основният проблем, който се е появил в рамките на недостига на Фонд "Земеделие" е "неразумното управление на ресурса" за национални доплащания и държавни помощи, каза Порожанов.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!