Цените на хранителните продукти на пазара се оказаха нормални, а не спекулативни, констатира поредната проверка на хранителния министър Мирослав Найденов. Вместо да признае, че акцията му е безсмислена, той отново си направи пиар пред медиите като каза, че цените били нормални заради неговите проверки.

 

Думите на министъра на храните бяха: "Вече виждам резултати на пазара. Виждам, че космическите цени, които всяка година се наблюдават, все по-рядко се срещат. Трябваше нещо да направим, за да предизвикаме реакцията на потребителите. В по-голямата част от търговските магазини и вериги цените са нормални в момента".

 

Отделен е въпросът доколко министър на храните има право да се меси в работата на Комисията за защита на потребителите и други институции. За да не се усети обществото, че акцията му прилича на надут балон, който всеки момент ще се пръсне, близките до министерството медии / такива с договори за информационно обслужване (медийно робуване)/ взеха да изпускат леко въздуха от балона, като все по-често в емисиите си споменаваха за проверки на качеството на храните.

 

Припомняме, че първо прессинформациите от МЗХ гласяха, че хранителният министър ще контролира цените, но след като стана ясно, че това е невъзможно, фокусът се измести към качеството и предпразничната реклама на гърба на потребителите.

 

Подобни проверки ще има, но те ще се осъществяват от бъдещата агенция по безопасност на храните, която ще заработи догодина. В момента закона е все още между първо и второ четене в парламента, но се очаква още в първия работен ден на Народното събрание законът за нея ще бъде приет.
 

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!