Няма място за притеснение относно реколтата в Добруджа, въпреки нападенията от житна дървеница. Това съобщи началникът на Регионалната служба за растителна защита в Добрич Дарина Василева. Миналата седмица беше установено паразитиране на яйцата от 65 до 83% в отделните полета,в резултат на хладните и дъждовни дни през април и май. Сигнал за борба срещу ларвите на неприятеля беше обявен от 10-ти до 14-ти юни. От вчера масово се пръска с регистрираните инсектициди с наземна техника, вертолети и най-вече със самолети, в зависимост от начина на сеитба. "Реколтата ще бъде спасена, няма да има пропаднали площи.  Арендаторите и земеделските кооперации имат достатъчно средства да се справят със ситуацията", коментира още Василева. Тя подчерта, че всичко е нормално и няма място за притеснение.

 


"Много е противоречива картината за състоянието на посевите в Добрички регион", коментира за Фермер.БГ Орлин Панев - говорител на Добруджански съюз на зърнопроизводителите и член на УС на НАЗ. Рапицата е в много добро и отлично състояние. Що се отнася до пшеницата има райнои, в които състоянието й е много добро, но има и такива с много проблеми. Освен житната дървеница имало и гъбични заболявания на места, заради влажната пролет, но като цяло "есенниците са в добро и много добро състояние", каза още Панев. Според него няма да има драстична промяна в старта на жътвата - ако времето се задържи сухо кампанията ще започне около 25-ти - 26-ти юни за ечемика и рапицата. В морските общини се очаква това да се случи по-рано.

Масовата жътва на пшеницата в Добруджа започва обикновено около 5-ти - 10-ти юли.  Стопаните се надяват на добри добиви от хлебното зърно, като средният за Североизточна България е 400 - 420 кг./дка. При отличниците и благоприятни райони като морските - с добри климатични и почвени условия, в силозите влизат и по над 600 кг./дка. По отношиние на цените, зърнопроизводители коментираха, че в момента има сключени договори за по 190 - 210 лв. за тон пшеница и около 540 - 550 лв./т. за рапицата.

Повечето стопани отказаха да прогнозират очакваните добиви и цени, но според Стелиян Стоянов - председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители , цените ще са около 0.24-0.25 лв. / кг. На европейските борси в момента житото се търгувало на цени над 130 евро. Стоянов прогнозира добиви в рамките на 400- 450 кг. / дка, което е добро ниво за Добруджа.

За сравнение, миналата година жътвата на пшеницата в добричко приключи със среден добив от 398 кг./дка, докато през 2008-ма - с 559 кг./дка. Това бе и най-добрата от 16 години насам реколта, която в балчишко достигна среден добив от 608 кг./дка.



© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!