Не се предвижда удължаване на срока за подаване на заявления за подпомагане по директни плащания за кампания 2018. Това съобщиха от министерството на земеделието, храните и горите. 
 
 
„В предходните години удължаване на кампанията беше възможно след публикуван Регламент на Европейската комисия (ЕК) за промяна на крайната дата за подаване на единното заявление за подпомагане“, посочват от ведомството. 
 
Към момента няма подобна възможност и това означава, че заявления за подпомагане за 2018 г. ще бъдат приемани до 15 май 2018 г. без санкция за късно подаване и до 11 юни 2018 г. със санкция от 1% за всеки просрочен работен ден, уведомяват от пресофиса на министерството, цитирайки зам.-министър Вергиния Кръстева. 
 
До момента кампанията по прием на заявления протича съобразно предвидените темпове като към 23 април 2018 г. oбщо са подадени около 60 000 заявления. 
 
80% от заявленията са с приключила обработка в Общинска служба земеделие. Към днешна дата 29 000 кандидати са заявили обща площ по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) от 1.95 млн. ха.