Месечната инфлация през декември е точно нулева - 0%, обяви Националният статистически институт (НСИ), но за последната една година потребителските цени са се увеличили с 2,7%.
 
 
За групата стоки „Хранителни продукти и безалкохолни напитки“ е отчетено поевтиняване с 0,1% през последния месец на миналата година. Независимо от това цените на редица основни храни са се увеличили, макар и минимално. Повишение има при ориза - с 1,4%, при брашното - с 1,0%, и при хляба - с 0,2%.
 
Леко поскъпват и редица продукти от животински произход. Увеличени са цените на месото от едър рогат добитък с 1,0%, на месото от домашни птици - с 0,2%, на мляното месо (кайма) - с 0,4%, на пълномасленото прясно мляко - с 2,3%, на киселите млека - с 0,1%, на сиренето - с 0,9%, на кашкавала - с 0,7%, и на яйцата - с 0,5%.
 
При някои храни обаче се наблюдава поевтиняване. Цената на свинското месо е спаднала с 2,4%, на малотрайните колбаси – с 0,7%, на трайните колбаси – с 0,9%, на нискомасленото прясно мляко - с 0,1%, на млечните масла - с 2,1%, а на олиото - с 0,8%.