След като през изминалата седмица, цената на пшеницата се покачи до 6 месичен връх, след рекордно ниските цени през лятото и есента на тази година, то в началото на тази седмица, търговците на зърно обявиха, че очакват ново покачване на цената през декември.

 

Към силното експортно търсене от миналата седмица, днес се добавя и заявката на Алжир да внесе в рамките на Януари 2014г., 50 000 тона европейска пшеница.

 

В началото на Ноевмри Румъния осъществи зърнената сделка на годината за нашия регион. Северната ни съседка договори износ на 60 000 тона пшеница за Египет, съобщи Agri.EU.

 

Още от началото на жътвената кампания в Северна България, румънски търговци започнаха масово изкупуване на пшеница, предимно от Добруджа и Монтанско, тъй като за сделката е имало предварителна договореност още от пролетта. Отличната организация на румънските търговци на зърно, които успяха да съберат към произведените в Румъния количества и евтино зърно от български земеделци, които бързаха да продават заради кредитни задлъжнялости, реализира тази впечтляваща единична сделка от такъв мащаб. Цената на тон пшеница бе договорена на $300.23 C&F, при което сумата без транспортни разходи е $280.73, а разходите на транспорт за всеки тон възлизат на $19.50.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!