Новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" ще бъде избран с конкурс измежду настоящите служители в институцията, съобщиха от фонда. Причината е, че той ще трябва да навлезе незабавно в работата, заради което и няма време да се обучава външно лице. Кандидатите за поста ще трябва да подадат своите документи до 18 август, когато на заседание на управителния съвет на фонда ще бъде избран един от тях.

"Такъв конкурс има предимство, тъй като ще представлява професионален, а не политически избор", коментира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Според УС на фонда новият директор ще трябва задължително да се ползва с доверието на европейските институции и да е наясно със спецификата на проблемите в институцията.

На заседание, проведено в късния следобед вчера, УС на фонд "Земеделие" освободи от длъжност изп. директор на институцията Ализан Яхова. До избора на нов ръководител работата й ще бъде поета от заместника й Ангел Кинанов.

Изпълнителният директор трябва да отговаря на следните критерии:

- Да бъде запознат с функционирането, прилагането и законовата рамка на агенция САПАРД и Разплащателната агенция, в това число Многогодишното финансово споразумение и Закона за подпомагане на земеделските производители, както и съответните Европейски регламенти.
- Да познава европейското законодателство във връзка с докладването на нередности и конфликта на интереси, както и спецификата в управлението на средства от европейските земеделски фондове.
- Опит в преговори със служители на Европейската комисия.
- Свободно владеещ английски език и още един от работните езици на ЕС.
- Да декларира, че няма обвързаност с бенефициенти - по какъвто и да било начин (включително непряк), да не е работил като консултант по САПАРД или ПРСР, за да няма съмнения за конфликт на интереси.
- Задължително висше образование - минимална степен магистър.
- Способност да е комуникативен и да има умения за формиране и предлагане на управленски решения.
- Способност да планира и организира собствената си работата и работата на другите с оглед постигане на поставените цели