Шестото Национално специализирано изложение за ягодоплодните и традиционен Фестивал на малината Лозница 2021 ще се проведат в последните дни на месец юли, съобщиха организаторите от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Двудневната програма на изложението е наситена със специализирани и фолклорни събития. Официалното откриване ще бъде направено от земеделския министър в 12:00 часа на 30 юли (петък). За същия ден са предвидени и презентации от експерти на Министерството на земеделието и ДФ „Земеделие“ относно приемите по мерки 4.1 и 4.2, възможностите за инвестиции, пределно допустими цени за създаване на насаждения на открито и в оранжерии, референтни цени за машини и съоръжения.

Частни и държавни консултантски фирми за успешно разработване на проекти по мерките 4.1 и 4.2, 6.1 и по Global G.A.P. също ще участват в лекционната програма.

Присъстващите могат да видят още презентации на водещи фирми в прецизното напояване и дигитално управление на торенето, интегрирана борба с използване на ентомофаги (насекоми-срещу насекоми), внасяни с дронове, и друга специфична техника. Своите разработки ще представят фирми за борба с плевелите без използване на хербициди, с пара, високо напрежение, пламък, студ и други нехимични средства.

Внимание ще бъде обърнато на средства за защита от неблагоприятни климатични условия (зимни измръзвания, слани, градушки, слънчев пригор), на растителната защита, щадяща околната среда и пчелите, както и на дигиталните системи за управление и отчитане на добивите. 

Денят ще завърши с фолклорна програма на самодейни състави от Община Лозница. Посетителите ще могат да се насладят на фермерски пазар и много изненади за деца и възрастни. Най-добре представилите се производители на ягодоплодни от страната в категории най-добър щанд, най-едри, най-вкусни и най-атрактивни плодове и продукти, ще бъдат наградени.

Програмата във втория ден на изложението, 31 юли (събота), ще започне от 10:00 часа с обиколка по демонстрационни полета от ягодоплодни в региона на град Лозница. Следва състезание за най-успешен берач на малини. Денят ще бъде наситен с демонстрации на системи и технологии, както и на дискусии.

Цялата програма на изложението и фестивала, както и покана може да видите тук.