Европейският орган за безопасност на храните даде нова добра оценка за използването на семената от чиа като пълноценна храна в ЕС.
 
 
Семената от растението чиа (Salvia hispanica) са все още нова храна за Европа. Тяхната употреба е разрешена едва през 2009 г., макар че в Южна Америка, Азия и Африка се използва от векове. В САЩ чиата е култивирана за индустриално отглеждане
 
Потреблението в Европа се осигурява изцяло от внос на семена, макар че в много страни, включително и в България растението е познато като градински чай - салвия. Отглежда се и като декоративен храст. Чиата показва висока толерантност към киселинността на почвите. Тя вирее добре върху глинести и песъчливи почви в планински райони, където нощите са по-хладни.
 
Чиата се смята от някои диетолози за нова суперхрана, която осигурява ценни за човешкия организъм вещества, укрепва стените на кръвоносните съдове и осигурява оптимални количества Омега 3 мастни киселини.
 
„Във връзка с голямата популярност, нарастващото потребление на семената от чиа и постъпилите в Европейската комисия (ЕК) заявления за разширяване на употребата на семената от чиа, Панелът по хранене, нови храни и алергени при ЕОБХ представи научно становище за оценка на безопасността на семената от чиа (Salvia hispanica L.), като нова храна, в условията на разширена употреба“, съобщи д-р Аксиния Антонова от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към аграрното министерство.
 
Първоначално семената от чиа са били разрешени в ЕС за влагане в хлебни продукти в максимално количество от 5%, а по-късно е имало изискване етикетите да информират потребителите, че дневният прием не бива да надвишава 15 грама/ден.
 
Новата оценката завършва със заключението, че консумацията на семена от чиа е безопасна при определени условия на разширена употреба и няма необходимост от установяване на безопасни максимални нива на прием на новата храна.
 
Разширената употреба включва добавянето на цели и смлени семена от чиа към шоколад, плодови пасти, плодови десерти, смеси от плодове с кокосово мляко, заготовки от плодове, предназначени за влагане в млечни продукти, сладкарски изделия, сладоледи, продукти от плодове и зеленчуци, зърнени продукти, хлебни изделия и други.