Расте броят на заразените с Африканска чума по свинете (АЧС) диви прасета в региона на Добрич, съобщи на заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич д-р Борислав Каменов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Десислава Танева: Прасета в двора може да има чак другия септември

„Има два нови регистрирани случая на територията на Държавно ловно стопанство Тервел. Касае се за диви прасета. На територията на Държавно ловно стопанство „Тервел" са отстреляни 4 диви прасета и изпратени проби в Националната референтна лаборатория, като при две от тях резултатите са положителни“, каза д-р Каменов. 

До края на седмицата всички собственици, които са отглеждали прасета в личните си стопанства тип „заден двор", ще получат определената финансова помощ от 300 лв.

Процесът по изплащането на компенсациите е към своя край.

Средствата се дават за дезинфекция на дворовете, в които са били умъртвени доброволно животните. Днес, 11 септември, 150 души от община Добричка трябва да получат парите си, а в четвъртък и петък ще бъде изплатена помощта на стопаните от община Генерал Тошево.

„Миналата седмица информирахме, че има подадени 1120 заявления от всички общини в областта. След прецизиране и проверка окончателният брой на хората, които ще получат финансова подкрепа в област Добрич, е 1108“, уточни д-р Каменов.

До края на седмицата всички стопани, които са отглеждали до 5 прасета в дворовете си и са ги ликвидирали, ще получат парите си.

Положението с чумата остава тревожно в съседна Румъния. Там са обявени 34 нови случая.

Всички новини по темата вижте ТУК.