Премиерът Бойко Борисов запозна европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис с действията на властите срещу Африканската чума по свинете (АЧС) у нас.

Готвят глобална стратегия за изкореняване на чумата по свинете

„В България предприемаме всички мерки за ограничаване разпространението на заболяването АЧС, заяви премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

В страната се прилага план, изготвен от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), който включва засилен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове, мерки за биосигурност в свиневъдните обекти, провеждане на информационна кампания.

Извършва се дезинфекция на площи и продукти. Организиран е постоянен епизоотологичен надзор и се намалява популацията от диви свине.

Бойко Борисов е подчертал, че за целта се използва сериозен финансов ресурс. Българското правителство отпусна 28 млн. лв. за изплащане на обезщетения и прилагане на мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването АЧС в страната. 

Премиерът е изразил надежда, че в най-кратки срокове Европейската комисия ще започне да възстановява разходите, направени от България, за овладяване на различни заболявания по животните, в това число и за чумата.

Разпространението на болестта АЧС е не само регионален, но вече и глобален проблем, който носи огромни загуби на засегнатите държави и който може да повлияе трайно не само върху определен сектор, а върху цели икономики и търговски партньорства. 

По тази причина е изключително важна координацията на действията в борбата срещу АЧС в Европа.

Премиерът е изразил увереност, че експертната среща по въпросите на АЧС, която се провежда днес в София, ще допринесе за изготвянето на Глобална стратегия за контрол и изкореняване на това заболяване в световен мащаб.

Всички новини по темата вижте ТУК.