Европейският парламент (ЕП) изисква производството на мед да бъде включено сред програмите за обвързана подкрепа. Новината дойде от евродепутата Момчил Неков по време на откриването на 17-ото издание на международното изложение „Пчеларство 2019“ в Плевен.
 
 
През декември той е внесъл поправки в ОСП, свързани с опрашването и сектор Пчеларство като цяло. Тази финансова подкрепа е необходима, но няма да реши всички проблеми на бранша, коментира евродепутатът.
 
Сред положителните стъпки в тази насока, които се предприемат в ЕП, е приемането на Доклада за пчеларството миналата година. Той включва мерки за по-добро финансиране, справянето с наличието на фалшив мед на пазара, проблемите с етикетирането и запазване на разнообразието от регионални видове пчели. 
 
Важен е и вторият доклад за пестицидите, приет от евродепутатите. В него се обръща специално внимание на проблема с нелегалните препарати, внос от страни извън ЕС, които влияят върху смъртността и тровят пчелите, алармира Неков. 
 
По думите му подпомагането на сектора е важно не само за самите пчелари, но и за останалите земеделски производители. 84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването от пчели. В икономически параметри, това са 14,2 милиарда евро годишно, уточни той.