Изкупните цени на кравето мляко у нас постепенно ще намаляват през следващите месеци, прогнозират експертите на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).
 
 
Очаква се средногодишната изкупна цена на кравето мляко в страната да бъде 0,59-0,60 лв./кг или с 3% под отчетената за миналата година. Стойността у нас вероятно ще остане и през следващите месеци с 0,03 лв./кг под средната за ЕС.
 
Тенденцията към спад се наблюдава и при овчето мляко. Очаква се изкупните му цени да бъдат в рамките на 1,10-1,15 лв./литър, което е крайно неудовлетворително за производителите, подчертават анализаторите. Според тях тези ниски цени ще намалят изкупеното овче мляко от мандрите до 26% от произведените обеми. 
 

Сезонно поевтиняване на кравето мляко има и в Европейския съюз, като през април средната стойност е 0,39 евро/кг.

 
Сред факторите на пазара, които влияят върху стойността на суровината, са запасите от обезмаслено сухо мляко. В края на февруари обществените запаси от него са почти изчерпани, а това дава възможност за поскъпване.
 
Запасите от масло в ЕС през тази година се увеличават в сравнение с предишните две години и достигат 150 хил. тона, показват данни на Европейската комисия (ЕК). В същото време запасите от сирена намаляват във връзка с недостатъчното предлагане на мляко и доброто търсене на външните пазари.
 
Европейският парламент прие нови правила срещу несправедливите търговски практики по веригата на доставки. Създаден е черен списък: забавяне на плащанията, промяна или анулиране на поръчки с кратко предизвестие.
 
Забранените практики са връщане на непродадена продукция, прехвърляне върху доставчиците на разходи, свързани с увреждане, освен ако наистина не са по вина на партньора. Държавите членки имат срок от 24 месеца, за да приложат директивата.
 
 
Според нов пазарен анализ на ЕК стабилното търсене на млечни продукти ще подкрепя цените и ще доведе до ръст на производството през 2019 г. при условие, че климатичните условия са нормални.
 
Очаква се увеличение на количеството изкупено мляко с 0,7% като резултат от увеличение на продуктивността на животните при очаквано намаление на стадото с 0,6%. 
 
Центърът за икономически изследвания отбелязва, че през миналата година е налице намаление на млечното стадо в ЕС с 1,6 %. Страните с най-голям спад са Холандия (-6,8%), България (-6,2%), Литва (-6,1%) и Италия (-4,9%). Най-голямо увеличение се наблюдава в Гърция (5,2%), Полша (+2,8%), Ирландия (+1,9%) и Люксембург (+1,7%).