Земеделското и здравното министерство подготвят обща проектонаредба за инфекциозните и паразитни болести, които могат да се предават от животните на хората и обратно. 

Още заразени диви прасета в 5 области

Авторите изтъкват, че предишната наредба за надзор и мониторинг на зоонозите при профилактиката, ограничаването и ликвидирането им е обявена за нищожна от Върховния административен съд. Предвид усложнената обстановка с COVID-19 е необходимо във възможно най-кратък срок министрите на земеделието и на здравеопазването да издадат нова наредба.

Целта на проекта на наредба е опазване на човешкото здраве от болести и инфекции, които се предават от животните на човека, гарантиране здравето на животните и безопасността на хранителните продукти, добити от тях чрез създаване и поддържане на система за взаимодействие и координация между Българската агенция по безопасност на храните и органите на държавния здравен контрол и Националния център по заразни и паразитни болести към Министерство на здравеопазването.

Очаква се наредбата да подобри комуникацията и координацията между органите, отговарящи за здравето на животните и на хората.

АГРО АНКЕТИ:Удовлетворяват ли ви предложените ставки по мярка COVID-19?

Компетентни органи по нея са министърът на земеделието чрез БАБХ и министърът на здравеопазването чрез органите на държавния здравен контрол и Националния център по заразни и паразитни болести.

В новата наредба като контактна точка с  Европейския орган по безопасност на храните е определен Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Това ще е отговорната институция, която ще обобщава получените данни и анализи от компетентните органи и ежегодно до края на месец май на съответната година ще предоставя исканата информация.

Проектът за наредба е публикуван за обществено обсъждане за по-кратък срок - 14 дни. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Министърът: Държим на обвързаната подкрепа и преходната помощ

Времето за пръскания – крайъгълният камък в Наредба 13

Танева: Проверяваме зеленчуците на 100%