През 2020 г. на зеленчуците ще бъде направена 100-процентова проверка на място. А за плодовете ще останем на завишения контрол от миналата година – около половината заявени площи. Това заяви земеделският министър Десислава Танева по време на последния парламентарен контрол.

Проверки за обвързана подкрепа: Стопаните плащат за капризите на времето

Нейните думи бяха в отговор на депутатски въпрос относно злоупотребите с декларирани площи за производство на зеленчуци специално в Хасковско. Заедно с областите Пловдив, Плевен и Благоевград през миналата година там бяха открити най-големи разминавания. 

Земеделският министър цитира статистика за 2019 г., според която 1702 бенефициенти в област Хасково са декларирали площи за подпомагане по 7 схеми за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци. На 390 от тях не е оторизирана субсидия по съответната схема. Най-много фалшиви декари има за производство на краставици, лук, пъпеши и домати.

253 прегрешили бенефициенти в Хасковско от 2019 г. са кандидатствали пак за същите схеми и през 2020 г. 

В Областна дирекция – Хасково през 2019 г. по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци са заявени общо 6314 ха. Проверките на място установили като допустими 5408 ха – т.е. 906 ха са недопустимите площи, което представлява 14% от цялата заявена площ.

Тези бенефициенти не са получили никаква субсидия. Нещо повече, според размера на установената недопустима площ спрямо общо заявената на всеки от тях са наложени различни по вид санкции. Най-тежката от тях е, че в следващите до три години тази субсидия ще се удържа от субсидиите, на които биха имали право фермерите и то след съответните проверки.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Субсидии за зеленчуци: На декар или на доказан доход?

Обвързана подкрепа – ще успеем ли да убедим германците?

Обвързана подкрепа – вижте окончателните ставки