Производителите на зеленчуци у нас ще получат специална финансова подкрепа през тази година под формата на доплащане към дохода им от продажбата на продукция.

Правителството: Промяна в постановлението за веригите, глоби до 50 хил. лв.

Идеята е на един от най-известните производители на плодове и зеленчуци в страната – Красимир Кумчев от село Трилистник. Въвеждането на новата мярка е одобрено днес в разговор с премиера Бойко Борисов и министъра на земеделието Десислава Танева.

„Тази допълнителна подкрепа очакваме да бъде финализирана като възможност за нас в рамките на хоризонталната мярка COVID-19”, каза Десислава Танева по време на брифинг след срещата. 

Какъв бюджет ще бъде насочен за такава подкрепа?

„Нашите очаквания са май месец да приключи тази тема – за ресурса по мярка COVID-19. Да приключи комуникацията на ниво ЕК. След това да приключим всички процедури, които ще трябва да приложим по тази мярка“, каза министърът.

Защо е необходимо специално допълнително стимулиране на зеленчукопроизводителите?

В този сектор се отглеждат едногодишни култури, за които при определена подкрепа е възможно като програма минимум да няма спад, а като програма максимум да отбележим ръст, какъвто и да е той, коментира Красимир Кумчев. Той допълни, че за съжаление нито при трайните насаждения, нито в животновъдството през тази година може да разчитаме на ръст.

Новото в сравнение с досегашните мерки е, че субсидията за подкрепа на зеленчукопроизводителите няма да се изчислява на декар или на тон произведена продукция, а на базата на отчетен доход от продажбата й

Анализът на Кумчев показва, че все още не е късно за такава помощ, тъй като за отглеждането на зеленчуковия разсад са необходими 30-40 дни. Ако се засее утре, ще бъде готов за изнасяне на полето през първите десет дни на юни, а 15 юни е последният технологичен срок за засаждането му, така че да даде добър добив.

„Приехме неговото предложение като мотивиращо, справедливо - подкрепата да бъде разпределена по критерий доход от реализирана продукция“, коментира министър Танева.

Тя допълни, че има още няколко инструмента, които са на разположение на земеделските производители.

В условията на карантината са осигурени всички условия за придвижване на необходимите суровини и материали, както и за работниците - за преминаването им през контролно-пропускателните пунктове (КПП-тата). Огромното предизвикателство остава как да бъдат стимулирани каналите за реализация на тази продукция, предвид свитите пазари и все още неработещите хотели и ресторанти.